דרישה דחופה לפתיחת המעברים לרצועת עזה ולהספקת סיוע הומניטרי
- taldahan0
- 17 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 23 באפר׳

מאז 2.3.2025 ישראל מונעת באופן מוחלט כניסה של סחורות מכל סוג לרצועת עזה, כולל סיוע הומניטרי, מזון, מים וחשמל. מניעה זו חלה על כל המעברים לרצועה, לרבות המעברים ממצרים. בהתאם, המצב ההומניטרי ברצועת עזה הוא הגרוע ביותר מאז תחילת המלחמה: אלפי ילדים נמצאים בתת-תזונה חריפה (בחודש מרץ בלבד אושפזו 3,696 ילדים בשל תת-תזונה חריפה); 20% מהיילודים הם פגים או בתת-משקל הדורשים טיפול מתקדם שהולך ואוזל; כל 25 המאפיות הפועלות בתמיכת האו"ם נסגרו בשל היעדר גז לבישול וקמח; יותר מ-90% ממשקי הבית מדווחים על מחסור במים, וכמות המים הזמינים ירדה מ-16 ליטר לאדם ליום בזמן הפסקת האש לשישה ליטרים בלבד; 37% מהתרופות ו-59% מהציוד הרפואי אזלו לחלוטין.
לנוכח הנתונים המזעזעים פנו ארגון גישה, המוקד להגנת הפרט, רופאים לזכויות אדם והאגודה לזכויות האזרח לראש הממשלה לשר הביטחון ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים בדרישה לפתוח את המעברים לרצועת עזה. המכתב פותח באמירה קשה ביותר: "הריני לפנות אליכם לנוכח קיומו של חשש כבד כי הנכם מבצעים פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, בדרישה כי תחזרו בכם מהחלטתכם הלא חוקית לסגור את המעברים לרצועת עזה ולמנוע מעבר סיוע הומניטארי לאוכלוסיה האזרחית."
בפנייה ציינו עורכות הדין סיגי בן ארי ואסנת כהן ליפשיץ מ"גישה" כי במסגרת בג"ץ 2280/24 הודתה המדינה כי היא מונעת במכוון כניסת סיוע הומניטרי לרצועה מטעמים "פוליטיים-ביטחוניים" במטרה להפעיל לחץ על חמאס במסגרת המו"מ, הארגונים טענו כי נימוקים אלה החורגים מהמסגרת המותרת בדין הבינלאומי, וכי מדיניות זו מהווה הפרה של דיני הלחימה, ובמיוחד של האיסור על הרעבת אוכלוסייה אזרחית כשיטת לחימה. מניעת הסיוע עלולה אף להיחשב כפשע של השמדת עם.
הארגונים דרשו שישראל תפתח באופן מיידי את המעברים לרצועת עזה ותשאיר אותם פתוחים באופן רצוף ועקבי כדי לאפשר כניסת סיוע הומניטרי. בנוסף, הם דרשו שהמדינה תפעל לאלתר בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לספק את כל צרכיה החיוניים של האוכלוסייה האזרחית ברצועה.
פניית הארגונים, 17.4.2025