top of page

מניעת סיוע הומניטרי חיוני מאוכלוסיית רצועת עזה

  • taldahan0
  • לפני 4 ימים
  • זמן קריאה 1 דקות
אישה מבשלת על אש פתוחה בין חורבות עזה
עזה, אפריל 2025. צילום: Yousef Zaanoun, Activestills

לאחר כמעט שלושה חודשים שבמהלכם ישראל מנעה לחלוטין כניסת אספקה הומניטרית, ציוד רפואי ותרופות לרצועת עזה, התירה ישראל להכניס לרצועה מעט מזון ולחלקו לתושבים באמצעות מנגנון חדש, "קרן הסיוע לעזה", שהוקדם בסיוע ארה"ב. אלא שהמנגנון אינו מספק את צורכי התושבים: הוא מוגבל בכמות האספקה, בפרישה הגיאוגרפית ובתנאים שבהם ניתן לקבל את הסיוע, מה שמוביל לכך שחלק ניכר מהאוכלוסייה נותר ללא מזון ומוצרים חיוניים. התושבים נאלצים להתמודד עם סיכון אישי גבוה ועם תנאים משפילים לקבלת הסיוע. נשים, ילדים, חולים ונכים מתקשים במיוחד לקבל את העזרה הדרושה, דבר שמחמיר את מצבם הבריאותי.


ב-8.6.2025 פנינו לשר הביטחון ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, בדרישה שישראל תאפשר חלוקת מזון בכמות ובפרישה גיאוגרפית מספקת ובתנאים בטוחים ונגישים עבור תושבי רצועת עזה המשוועים למזון. בפנייה הביאה עו"ד רעות שאער דיווחים רבים של גורמים הומניטריים, האו"ם, הצלב האדום וגופי תקשורת על הקשיים והכשלים בחלוקת הסיוע, על מקרי אלימות קשים ואף על הרוגים ופצועים כתוצאה מהמצב סביב מרכזי החלוקה. עוד נטען כי הליכי התיאום וההגבלות שמכתיבה ישראל מונעים מארגוני הסיוע לפעול ביעילות, כך שרק אחוז קטן מהסיוע הנדרש נכנס לרצועה ומחולק.


בפנייה עמדה עו"ד שאער על חובותיה של ישראל על פי הדין הבינלאומי, וכתבה: "כיום לא יתכן שיהיה חולק על כך שישראל שולטת בפועל במתכונת, בהיקף ובאופן חלוקת הסיוע ההומניטרי לתושבי עזה – לא רק בהיקף כניסת הסיוע אלא גם באופן הפצתו לנזקקים לו. המסקנה הברורה היא כי לישראל חובות של כוח כובש ביחס לפעולות אלה, והיא אינה יכולה להתנער מאחריות בכל הנוגע למניעת סיוע מציל חיים". דרשנו לאפשר ולהבטיח מעבר חופשי של סיוע הומניטרי חיוני בכל חלקי הרצועה, באופן שוויוני ונגיש אף לאוכלוסיות פגיעות.




bottom of page