top of page

פגיעה מתמשכת בזכויות תושבי דומא עקב חסימות צבאיות ואלימות מתנחלים

  • taldahan0
  • 10 ביוני
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 23 ביוני

חסימות על דרכי עפר - ערמת לבנים ותל עפר
חסימות על דרכי הגישה לכפר. תמונות: באדיבות התושבים

הכפר הפלסטיני דומא מונה כ-3,500 נפש ונמצא 21 ק"מ דרומית לשכם. הכפר נשען כלכלית בעיקר על חקלאות ומרעה – כולל גידול זיתים, דגנים, עצי פרי וצאן – ונהנה בעבר מגישה חופשית לארבעה מעיינות טבעיים. אולם בעשור האחרון, מגמות של הרחבת התנחלויות והקמת מאחזים לא חוקיים בצמוד לכפר, לצד צעדים צבאיים, פגעו אנושות בפרנסתם ובחופש התנועה של תושביו.


עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל חסם הצבא את ארבע דרכי הגישה לכפר. כעבור חודש נפתחה דרך הגישה המערבית, אך שלוש הדרכים האחרות, המחברות בין הכפר לשטחים החקלאיים, למעיינות ולשטחי המרעה, נותרו חסומות החסימות מונעות מעבר של כלי עבודה חקלאיים, רכבים ורועים, ופוגעות אנושות בפעילות החקלאית.


תושבי המאחזים נוקטים באלימות שיטתית כלפי תושבי דומא, כולל פלישות לקרקעות, שריפת יבולים, גניבת עדרים, תקיפות חמושות והשתלטות על מעיינות תוך הפיכתם לאתרי תיירות ליהודים בלבד. בנוסף לחסימות הצבאיות, מתנחלים הקימו חסימות פירטיות למניעת גישת פלסטינים לאדמותיהם – ולעיתים אף תוקפים את מי שמעז להתקרב. בשני מקרים בשנה האחרונה פשטו עשרות מתנחלים על הכפר, שרפו בתים, מכוניות וציוד חקלאי, חדרו לבתים ותקפו תושבים. חיילים שהגיעו למקום לא מנעו את הפגיעה בתושבים, ולמרות חומרת האירועים, לא התנהלו בעקבותיהם הליכי חקירה ולא הוגשו כתבי אישום.


ב-10.6.2025 פנינו יחד עם "במקום – מתכננים למען זכויות תכנון" לאלוף פיקוד המרכז ולראש המינהל האזרחי, בדרישה להסיר את כלל החסימות (הצבאיות והפירטיות) ולתת הגנה אפקטיבית לרועים ולחקלאים הפלסטינים בעת עיבוד האדמות ורעיית הצאן. בפנייה תיארו עו"ד הילה שרון מהאגודה וודיאנה יוסף מרדי עטארי מ"במקום" את הפגיעה החמורה בזכויות תושבי הכפר, את ההפסדים הכלכליים הכבדים שנגרמו להם ואת הסכנה לחייהם ולביטחונם האישי. הן עמדו על חובת הצבא, על הדין הבינלאומי ופסיקות בג"ץ, לאפשר לפלסטינים גישה רציפה לאדמות חקלאיות ולהגן עליהם מפני אלימות מתנחלים.




bottom of page