באוקטובר 2023 עדכנה המשטרה את נוהל ההפעלה והשימוש במכת"ז (מכונת התזה), כך שיאפשר גם הוספה של גז פלפל למים המותזים. בפברואר 2024 פנינו למשטרה וביקשנו לקבל מידע על סוג החומר שבו משתמשים, על אופן השימוש בו, על רמת הבטיחות שלו ועוד, וכן חוות דעת רפואית ומשפטית לגבי השימוש בגז הפלפל.
תשובות המשטרה סיפקו מענה חלקי לפניותינו: בין היתר אישרה המשטרה כי השוטרים רשאים להשתמש במכ"תזית עם גז פלפל כלפי מפגינים, ואף עשו זאת בכמה הפגנות לאחר פרוץ המלחמה. אולם המשטרה סירבה להעביר לידינו את חוות הדעת הרפואית והמשפטית שעל בסיסן אושר השימוש באמצעי הקיצוני הזה. לפיכך, ב-17.9.2024 הגשנו יחד עם התנועה לחופש המידע עתירת חופש מידע, בדרישה לחשוף את חוות הדעת.
גז פלפל הוא אמצעי לגירוי כימי שגורם לכאב, גירוי בעור ובעיניים וקשיי נשימה. לאנשים עם מחלות רקע ולנשים בהריון האמצעי הזה עלול להיות אפילו קטלני. אמצעים לגירוי כימי הם חסרי הבחנה מעצם טבעם – כלומר, אי אפשר לכוונם בדיוק אל עבר אדם ספציפי – ולכן יש סיכון גבוה שייפגעו מהם עוברי אורח ואנשים פגיעים. לעמדת האגודה, האישור להשתמש בגז פלפל הוא מהלך מופקר של משטרה שמנוהלת על ידי שר שפועל לדיכוי הפגנות ולליבוי אלימות, ועליית מדרגה חמורה ביותר בשימוש באמצעים פוגעניים ומזיקים כלפי מפגינים.
פניית האגודה לזכויות האזרח - בקשת חופש מידע, 26.2.2024
תשובת המשטרה, 28.3.2024
תשובת האגודה, 7.4.2024
עת"מ 45232-09-24 התנועה לחופש המידע נ' משטרת ישראל (עתירת חופש מידע)
עו"ד: יערה וינקלר-שליט (התנועה לחופש המידע), ניצן אילני (האגודה לזכויות האזרח)
העתירה, 17.9.2024
קישורים:
איתי רון, ״חומר שעלול לסכן את הציבור״: עתירה הוגשה נגד ״מכת״זיות הפלפל״ של משטרת ישראל, המקום הכי חם בגיהנום, 18.9.2024
הפניות והעתירה נכתבו בסיוע רכזת חופש המחאה סיון תהל
Comments