השתלטות על התקשורת ועל השיח
- taldahan0
- 29 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
הקמת תשתית לדיקטטורה
ב. השתלטות על התקשורת ועל השיח
הצעות החוק העומדות לדיון במושב הקרוב יוצרות תשתית לשליטה ממשלתית על השידור הציבורי ועל המרחב התקשורתי בישראל. דרך שורת מהלכים — כפיפות תאגיד השידור הציבורי לפיקוח פוליטי הדוק, שינוי מנגנוני המינוי כך שיהיו בידי השרים, פתיחת האפשרות להפרטת השידור הציבורי והסרת מגבלות על שידורי תחנות פרטיות — נרקמת מציאות שבה הממשלה שולטת הן בתכני השידור והן בגישה הציבורית למידע. תקשורת חופשית היא תנאי הכרחי לקיומה של דמוקרטיה, והמהלכים המוצעים מקימים תשתית תקשורתית מבוקרת, מצונזרת ומפוחדת — כלי שרת בידי שלטון המבקש לעצב את תודעת האזרחים ולחסום ביקורת.
הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון מס' 10) (דיווח שנתי לוועדת הכלכלה של הכנסת), התשפ"ה-2025 (ח"כ אריאל קלנר): הצעת החוק מבקשת לחייב את מועצת תאגיד השידור הישראלי להעביר לידי ועדת הכלכלה של הכנסת את הדוחות הכספיים ואת דוחות הפעילות כל שנה. הוועדה אמורה לפקח על פעילותו של תאגיד השידור ולקיים דיון בדוחות בנוכחות יו"ר מועצת התאגיד ומנכ"לו. למעשה, ההצעה תאפשר לכנסת לערוך שימועים לראשי התאגיד, תוך רמיסת ההפרדה בין הדרג הפוליטי לתאגיד השידור הציבורי. מדובר בהצעה אחת מני רבות שמטרתן להגדיל את המעורבות והפיקוח הפוליטיים של הממשלה על השידור הציבורי.
סטטוס: בהכנה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכלכלה.
הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון – דרך מינוי מועצת תאגיד השידור הישראלי), התשפ"ה-2025 (ח"כ אושר שקלים): הצעת החוק מבקשת לשנות את אופן מינוי החברים במועצת תאגיד השידור, אשר פועלת הן כדירקטוריון של התאגיד והן כגורם מאסדר. מוצע לשנות את דרך המינוי של חברי המועצה ושל יושב הראש שלה, לבטל את ועדת האיתור, ולתת לשר התקשורת שליטה מלאה במינויים. התיקון מנוגד למטרתו של חוק התאגיד, שביקש להקנות לתאגיד השידור הציבורי עצמאות רבה ככל האפשר ולחסן אותו מפני מעורבות פוליטית.
סטטוס: ההצעה אושרה בקריאה טרומית ב-29.1.2025.
הצעת חוק הפרטת תאגיד השידור הציבורי הישראלי, התשפ"ג-2022 (ח"כ טלי גוטליב): ההצעה מבקשת להפריט את השידור הציבורי בטלוויזיה וברדיו ולהוציאו למכרז להפעלה בידי גורמים פרטיים.
סטטוס: בהכנה לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה.
הצעת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון – הרחבת המגוון בשידורי הרדיו), התשפ"ד-2024 (ח"כ אלי דלל): כוונתה של הצעת החוק היא לאפשר לתחנות בבעלות פרטית ומסחרית לשדר שידור ארצי. נראה שזוהי דרך לעקוף את ההגבלות על השידורים הארציים, ולהרחיב תכנים מסוימים לכל הארץ בדרך עוקפת.
סטטוס: בהכנה לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה
הצעת חוק השידור הציבורי הישראלי (תיקון – תקציב תאגיד השידור הישראלי), התשפ"ד-2024 (ח"כ אביחי בוארון): על פי ההצעה תקציבו של תאגיד השידור הציבורי יהיה חלק מתקציב המדינה, ובהתאם לכך יוכל להשתנות ולהיות מקוצץ. ההצעה מעוררת חשש מפני פגיעה בשידור הציבורי ויצירת תלות שלו בממשלה.
סטטוס: בהכנה לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה.