top of page

לבטל את חוק הלאום

האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ ב-23.12.2018 בדרישה לבטל את "חוק הלאום". בעתירה נטען כי החוק פוגע פגיעה אנושה ובלתי הפיכה בשוויון ובדמוקרטיה.


עיקר טענותינו בעתירה:

  • החוק הופך את האפליה הממסדית והמתמשכת נגד הציבור הערבי בישראל מעניין של מדיניות ושיקול דעת לערך מערכי השיטה המשפטית בישראל – ואף לערך עליון, הזוכה להגנה מיוחדת בחוק יסוד.

  • בחוק אין כל התייחסות להיותה של מדינת ישראל דמוקרטיה או למעמדם של מיעוטים במדינה.

  • בולטת במיוחד השמטת המחויבות להבטחת זכויותיהם האישיות והקולקטיביות של כלל אזרחי המדינה, במיוחד על רקע אימוץ העמדה לפיה הזכויות הקולקטיביות בישראל, ובראשן הזכות להגדרה עצמית לאומית, שמורות לאזרחים היהודים בלבד.

העתירה כללה סקירה מקיפה של האפליה הממסדית המתמשכת נגד האוכלוסיה הערבית בישראל בכל תחומי החיים: בחינוך, בקרקעות ובדיור, בתקציבים ובמענקים. לטענתנו, החוק יעמיק ויחמיר את האפליה הממוסדת, ופרקטיקות וחוקים בעייתיים שנפסלו בעבר על ידי בית המשפט יהפכו כעת לחוקיים.

העתירה צורפה לעתירות אחרות שהוגשו נגד "חוק הלאום", ונדונה בפני הרכב של 11 שופטים.


ב-8.7.2021 ניתן פסק הדין בעתירות. בג"ץ נמנע מלהורות על ביטול החוק, אך בפרשנות שנתן לחוק רוקן אותו במידה רבה מהשלכותיו הגזעניות. בית המשפט קבע באופן חד משמעי כי החוק אינו פוגע בזכות לשוויון של המיעוט הערבי, ושאין בו כדי לפגוע במעמד השפה הערבית ובאפשרות לחזק את מעמדה במרחב הציבורי. השופט קרא קבע בדעת מיעוט כי ראוי היה ששלושת הסעיפים המרכזיים בחוק יבוטלו.


בג"ץ 9027/18 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' הכנסת

עו"ד: דן יקיר, רגד ג'ראיסי, סנא אבן ברי, גיל גן-מור

העתירה, 23.12.2018

החלטה, 31.12.2018 (העתירות יידונו בהרכב של 11 שופטים)




פסק הדין, 8.7.2021

קישורים:


יעל פרידסון, טל שלו ויואב איתיאל, בג"ץ דחה את העתירות נגד חוק הלאום: "פרק בחוקה המתגבשת", וואלה, 8.7.2021


העתירה נכתבה בסיוע המתמחה רעות שאער

留言


bottom of page