top of page

בחירות: דמוקרטיה חלולה

  • taldahan0
  • 29 באפר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

המשך ההרס של המוסדות הדמוקרטיים


ב. בחירות: דמוקרטיה חלולה


תחת הכותרת של "המאבק בטרור", החקיקה המוצעת מבקשת לפרק את אחד המוסדות המרכזיים בדמוקרטיה – הזכות לבחור ולהיבחר בבחירות חופשיות והוגנות. הצעות החוק מרחיבות בצורה מסוכנת את העילות לפסילת מועמדים ומפלגות, תוך החלשת האיזונים והבלמים שנועדו להבטיח את חופש ההתמודדות הפוליטית. לצד ההקלה ביכולת לפסול מועמדים ומפלגות, מועברת סמכות הפסילה לגורמים פוליטיים במקום לבתי המשפט, באופן שיוצר סיכון ממשי למניפולציה פוליטית ולהדרת יריבים אידיאולוגיים מהמרחב הדמוקרטי. החלת מנגנוני הפסילה גם על הבחירות המקומיות, לצד אפשרות להדיח סגני ראשי ערים בשל דעותיהם, משלימה תמונה עגומה של בחירות שהן דמוקרטיות רק למראית עין – אך בפועל מאפשרות שלטון כוחני, מפלה ובלתי-ניתן להחלפה.


הצעות החוק מנוסחות בשפה ניטרלית, אך מטרתן הברורה היא לפסול מפלגות ומועמדים ערבים מהתמודדות בבחירות. חקיקה זו, שמגיעה אחרי עשרות שנים של הסתה נגד הנציגות הפוליטית של החברה הערבית בישראל, נועדה גם לפגוע פגיעה אנושה בייצוג הפוליטי של החברה הערבית, וגם לשנות מהיסוד ובאופן בלתי הפיך את תמונת המצב הפוליטית בישראל.


  • הצעת חוק יסוד: הכנסת (תיקון – הרחבת העילות למניעת השתתפות בבחירות) (ח"כ אופיר כץ; תיקונים לסעיף 7א' לחוק יסוד: הכנסת):הצעת החוק מבקשת להקל על האפשרות לפסול מועמדים ומפלגות מלהשתתף בבחירות על בסיס הטענה של "תמיכה בטרור". כך, ההצעה מבקשת להרחיב את ההגדרה של "תמיכה בטרור" גם לתמיכה במפגע בודד ולא רק לתמיכה בארגון טרור, שמשמעה תמיכה בטרור ממוסד; במקום הדרישה לגילויי תמיכה מתמשכים מבקשת הצעת החוק לקבוע שדי בהתבטאות בודדת; היא קובעת שההסתה תהיה נגד אזרחי ישראל (דהיינו – לא כוללת תמיכה בטרור של יהודים נגד פלסטינים בשטחים, למשל); וכן שוועדת הבחירות – גוף פוליטי – תאשר את הפסילה (עם זכות לערער לבית המשפט), ולא בית המשפט העליון כפי שקבוע בחוק היום. זוהי הצעת חוק מסוכנת, שמבקשת לחבל בהליך הבחירות התקין ולפסול מועמדים ומפלגות בקלות במסגרת מנגנון פוליטי. הצעת החוק תפגע בזכות לבחור ולהיבחר ובזכות לייצוג, בפרט של החברה הערבית, ובקיומן של בחירות הוגנות וחופשיות, ותנציח שלטון של הרוב הפוליטי השולט היום.


    לעמדת האגודה לזכויות האזרח, כל המנגנון הקבוע בסעיף 7א לחוק יסוד: הכנסת לפסילת מועמדים ורשימות צריך להתבטל, בלי קשר להצעת החוק הנוכחית. מנגנון זה הפך במהלך השנים ממנגנון שנועד להוות אמצעי של דמוקרטיה מתגוננת ולשמש למקרי קצה חריגים ביותר, למנגנון שמאפשר דיכוי הצבעה, פגיעה ביריבים פוליטיים, שיבוש המערכת הדמוקרטית והטיית הבחירות. המציאות מראה כי סעיף 7א ממילא אינו מצליח למנוע את בחירתם לכנסת של גורמים קיצונים המבקשים לפגוע במשטר הדמוקרטי ולנצל את מנגנוניו, כך שהתועלת ממנו אפסית והנזק שלו הוא עצום.


    סטטוס: בהכנה לקריאה ראשונה בוועדת הכנסת | עמדת האגודה לזכויות האזרח


  • הצעת חוק הרשויות המקומיות (בחירות) (תיקון מס' 58) (הגבלת הזכות להיבחר), התשפ"ה-2025 (חברי הכנסת חנוך מלביצקי, עודד פורר ואחרים): הצעת החוק מבקשת לאמץ את מנגנוני הפסילה הקיימים בבחירות הכלליות (בסעיף 7א' לחוק יסוד: הכנסת) גם לבחירות המקומיות. כפי שצוין לעיל, לעמדת האגודה לזכויות האזרח סעיף 7א בבחירות הכלליות פוגע בדמוקרטיה וצריך להתבטל, ומשכך ברור שגם אין להרחיבו לבחירות המקומיות.


    הצעת החוק פוצלה. בשלב זה מקודם רק החלק המאמץ את העילות האסורות בסעיף 7א לחוק יסוד: הכנסת ומתאים את הפרוצדורה לרשויות המקומיות. כך, מעורבות היועצת המשפטית לממשלה לא הוסרה, נדרש רוב של שני שליש מחברי המועצה להגיש בקשה של פסלות נגד מועמד, ויש זכויות ערר שונות לוועדת הבחירות המרכזית ולבתי המשפט. החשש שעולה מחלק זה דומה לחשש שמעורר סעיף 7א בבחירות הכלליות – ניצולו לשם התנכלות ליריבים פוליטיים. הצעת החוק בעייתית במיוחד בערים מעורבות.


    החלק שפוצל מהצעת החוק ולא מקודם בשלב זה מבקש לאפשר לראש העיר להדיח את סגנו בשל התבטאויותיו. תיקון זה יאפשר הדחות פוליטיות ופסולות, שיעקפו את כל מנגנוני ההגנה על חופש הביטוי והזכות להיבחר.


    סטטוס: החלק שמקודם נמצא בהכנה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הפנים. החלק שפוצל נמצא בהכנה לקריאה ראשונה בוועדת הפנים.





bottom of page