top of page

איסור יציאה מהארץ בטיסות בעקבות המלחמה עם איראן – עמדת האגודה

  • taldahan0
  • לפני 17 שעות
  • זמן קריאה 1 דקות

עודכן: לפני 17 דקות

אילוסטרציה
© Dmitriy Feldman | Dreamstime.com

ב-17.6.2025 פנינו לשרת התחבורה ולמנכ"ל רשות שדות התעופה על רקע הפרסומים שלפיהם עם סגירת המרחב האווירי בישראל לנחיתות והמראות בשל המלחמה באיראן, יציאה מישראל בטיסה תתאפשר רק לתיירים ולדיפלומטים ולא לאזרחיות ואזרחים ישראלים.


עיקרי עמדת האגודה:

  • זכות היציאה מהארץ היא זכות יסוד חוקתית המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. שלילת האפשרות לצאת מישראל בטיסות פוגעת בזכות זו ובזכויות נוספות כמו הזכות לבריאות והזכות למשפחה.

  • כל פגיעה בזכות יסוד מחייבת הסמכה מפורשת בחוק, קיום תכלית ראויה ומידתיות.

  • שרת התחבורה ורשות שדות התעופה לא הצביעו על מקור חוקי שמסמיך אותם להטיל איסור גורף על יציאת אזרחים בטיסות מישראל. לשר הפנים יש סמכות לאסור יציאה של אזרח מהארץ במקרים פרטניים – לא כצעד גורף לכלל הציבור.

  • על הממשלה להבהיר מה מקור הסמכות שמכוחו היא לא מאפשרת לאזרחים לצאת מהארץ בטיסות, מהי מטרת האיסור, ואם הוא עומד בדרישות החוק.

  • גם אם יש למדינה סמכות לאסור על יציאה מהארץ בטיסות מטעמים ביטחוניים, האיסור אינו יכול להיות גורף ולא מוגבל בזמן.

  • ככל שהיציאה מישראל בטיסה מתאפשרת, הרי שהיא אינה יכולה להיות ייחודית לאזרחים זרים.

  • ככל שהממשלה יכולה להצביע על מקור סמכות חוקי שמאפשר לה לאסור טיסות, עליה לקבוע קריטריונים ברורים להטלת האיסור, מנגנון חריגים, אפשרות לערר, ולוודא שהכל מתנהל באופן פומבי ושקוף.




bottom of page