
אתמול (15.10.2023) פנינו ליועצת המשפטית לממשלה, בדרישה להנחות את הממשלה לא לעשות שימוש בסמכותה להתקין תקנות שעת חירום (תקש"ח), אלא אם הדבר נדרש בשל צורך בהול שעולה כתוצאה ממצב החירום.
בפנייה ציין עו"ד גיל גן-מור, מנהל היחידות לזכויות אזרחיות וחברתיות, כי חרף מצב החירום הקיים כעת, הכנסת מתפקדת וניתן לקדם חקיקה בהליך הרגיל ואף בהליך מהיר, ועל כן אין צורך להשתמש באמצעי הלא דמוקרטי של תקנות שעת חירום.
פניית האגודה לזכויות האזרח, 16.10.2023
מהן תקנות שעת חירום?
תקנות שעת חירום הן כלי שבו יכולה הממשלה להשתמש כדי לחוקק או להפקיע כל חוק למשך שלושה חודשים. הסמכות נועדה למצב שבו הכנסת אינה יכולה למלא את תפקידה ולהעביר חוקים, או לצרכים בהולים שקשורים למצב החירום. אולם הניסיון מלמד שבמצבי חירום הממשלה נוטה להשתמש בה באופן נרחב ולא הכרחי (כך למשל בתקופת הקורונה).
מדוע תקנות שעת חירום פוגעות בדמוקרטיה?
תקנות שעת חירום הן למעשה חקיקה מטעם הממשלה, ועל כן הן פוגעות אנושות בעקרון הפרדת הרשויות. בניגוד להליך החקיקה בכנסת, תקנות שעת חירום מתקבלות באופן מיידי וללא דיון ציבורי. קיים גם חשש שעל רקע מצב החירום יקודמו תקנות קיצוניות שיפגעו יתר על המידה בחירויות ובזכויות, או שסמכות זו תנוצל לצרכים פוליטיים.
מדוע צריך להגביל את השימוש בתקנות שעת חירום גם כעת, כאשר אנחנו בשעת חירום?
מדינת ישראל מצויה במצב חירום ובאחת משעותיה הקשות, אך הכנסת מתכנסת ומתפקדת, ומצב החירום אינו מונע ממנה או פוגע ביכולתה לקדם חקיקה או הוראת שעה (חוק זמני), ואף בהליך מהיר. לכן יש לעשות שימוש בתקנות שעת חירום רק לצרכים בהולים הנובעים מהלחימה או לאספקת צרכים אזרחיים מיידים.
מה ניתן לעשות אם צריך להעביר חקיקה דחופה לתקופה זו?
כאמור, הכנסת מתפקדת כרגיל, ויכולה להעביר גם חקיקה דחופה בהליך מהיר, כחוק או כהוראת שעה.
כיצד על הממשלה לפעול?
כל עוד אין צורך בהול שנוגע ללחימה או לאספקת צרכים אזרחיים מיידים שנחוצים ללא כל דיחוי כתוצאה ממצב החירום, הממשלה צריכה להימנע משימוש בסמכותה להתקין תקנות שעת חירום, ולפעול לקידום חקיקה בדרך המלך – באמצעות הכנסת.
בוודאי שאין מקום להתקין תקנות שעת חירום הכוללות סנקציות פליליות על אזרחים. כך, למשל, אין מקום לקדם תקנות שעת חירום מהסוג שמוצע על ידי שר התקשורת ביחס להגבלות על כלי תקשורת.
אם אין מנוס מהתקנת תקנות שעת חירום יש להגבילן לתקופה הקצרה ביותר האפשרית, ולאחר מכן, אם יהיה צורך, לנסות להעבירן בהליך חקיקה רגיל בכנסת.
קישורים: