לבטל את העברת התקציבים מתוכנית החומש לחברה הערבית למשטרה ולשב"כ
- לפני שעה (1)
- זמן קריאה 2 דקות
האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ ב-30.7.2026, יחד עם הוועד הארצי לראשי הרשויות הערביות בישראל, איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי ומרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, נגד הממשלה, השרה לשוויון חברתי, משטרת ישראל, שירות הביטחון הכללי ומשרד האוצר. העתירה הוגשה נגד החלטת הממשלה לקצץ 496.9 מיליון ש"ח מתקציבי תוכנית החומש לצמצום פערים בחברה הערבית – החלטה 550 – ולהעבירם למשטרה ולשב"כ לשם המאבק בפשיעה, ונוסף להם להעביר לשב"כ עשרות מיליוני שקלים נוספים מתקציבי המשטרה, הכבאות ושב"ס. נוסף על ביטול ההחלטה התבקש בית המשפט לקבוע כי שב"כ אינו מוסמך לטפל בפשיעה אזרחית, ולהוציא צו ביניים שימנע את ביצוע הקיצוץ ואת מעורבות שב"כ בטיפול בפשיעה עד להכרעה בעתירה.
בעתירה נטען כי הקיצוץ בתקציבי תוכנית החומש יוביל לפגיעה קשה בשורה של תכניות שנועדו לצמצם את אפליית הציבור הערבי, לקטיעת פרויקטים שכבר פועלים, לפגיעה בזכויות של אלפי אנשים המשולבים בהם, ולהורדה לטימיון של התקציבים שכבר הושקעו בהם. בכך יפגע הקיצוץ קשות בזכויות לשוויון, לחיים, לחינוך, לבריאות, לקיום בכבוד ולחופש העיסוק של האוכלוסייה הערבית.
בעתירה נטען גם כי ההחלטה על הקיצוץ התקבלה בהליך חפוז ולא תקין, ובניגוד לעמדות גורמים מקצועיים והייעוץ המשפטי של משרדי ממשלה רבים, כולל זה של המשרד לשוויון חברתי, אשר חתום על הצעת ההחלטה. נטען כי ההחלטה היא המשך ישיר של התנהלות השרים לשוויון חברתי ולביטחון לאומי, אשר מאז מונו לתפקידיהם שיתקו ומנעו את יישום החלטות הממשלה שנועדו לקדם שוויון ולטפל בפשיעה בחברה הערבית.
לעניין העברת התקציבים לשב"כ לשם טיפול בפשיעה אזרחית – נטען כי זו נעשתה ללא הסמכה בחוק, ותוך מתן הרשאה לגוף ביטחוני חשאי לעקוב ולפקח אחרי הציבור הערבי בכללותו – גם הציבור שאינו עובר על החוק. כך, ייווצר מצב שבו כל עבירה על החוק, שולית ככל שתהיה, עלולה לגרור חקירה במרתפי השב"כ, ובלבד שהחשוד ערבי. בפועל ההחלטה מקדמת הכפפה של הציבור הערבי למערכת אכיפה נפרדת, לא דמוקרטית ודרקונית, התייחסות אליו כאל גייס חמישי, ויצירה של שתי מערכות אכיפה נפרדות, כאשר יהודים יהיו כפופים למשטרה וערבים – לשב"כ. בעתירה נטען כי בכך עושה הממשלה שימוש ציני בטיפול בפשיעה בחברה הערבית כדי לעשות "מכירת חיסול" של כספי ציבור, ולהכניס את השב"כ שיפקח על הציבור הערבי לקראת הבחירות לכנסת.
בג"ץ 88210-07-26 הוועד הארצי לראשי הרשויות הערביות בישראל נ' ממשלת ישראל
עו"ד: הגר שחטר, ניצן אילני
העתירה, 30.6.2026
קישורים:
שחר אילן, עתירה לבג"ץ: לבטל החלטת הממשלה להעביר כסף מהחברה הערבית לשב"כ, כלכליסט, 30.7.2026
פניות האגודה לזכויות האזרח בעניין הקיצוץ בתקציבי תוכנית החומש (לפני הגשת העתירה)
פניות האגודה לזכויות האזרח בעניין הכוונה לערב את שב"כ במאבק בפשיעה
העתירה נכתבה בסיוע המתמחה מישל אמזלק



