הסוציולוגית ג'סיקה נבו, ההיסטוריון והפעיל החברתי גדי אלגזי ואשת התקשורת ח'ולוד מסאלחה יקבלו את אות זכויות האדם ע"ש אמיל גרינצוויג לשנת 2022. האגודה לזכויות האזרח מעניקה את האות מדי שנה מאז 1981 לאדם או לארגון שתרמו תרומה מיוחדת לקידום לזכויות אדם בישראל.
האות השנה מוענק במסגרת יובל להקמת האגודה, ומתוך תפיסה שהמאבק להגנה על זכויות אדם הוא משימה מתמשכת העוברת מדור לדור. במסגרת זו חולק האות לשניים: אות מפעל חיים לאדם שפעל.ה לקידום זכויות אדם במשך מספר עשורים והניח.ה יסודות למאבק בתחום פעילותו; ואות דור העתיד לאדם הפועל.ת בשנים האחרונות לקידום זכויות אדם בתחום חדש ומשתמש.ת בכלים ייחודיים המעלים את הנושא לשיח הציבורי. אירוע הענקת האות יתקיים ב-9.12.2022 בשעה 12:00 בסינמטק ת"א במסגרת פסטיבל סולידריות לסרטי זכויות אדם. לפרטים לחצן כאן.
נועה סתת, מנכ"לית האגודה: "במיוחד בימים אלו, כאשר הסכנות והאיומים על הדמוקרטיה מתגברים ומקבלים חיזוק מגורמים שיעמדו בהנהגת המדינה, יש חשיבות מיוחדת להוקיר את פעילי ופעילות זכויות האדם שאינם נרתעים, אינם מוותרים ונלחמים למען חברה צודקת יותר. אני מבקשת לברך את מקבלי האות השנה ולהודות להם על ההתמדה והעשייה היומיומית, למען הערכים שבהם הם מאמינים, ולמען חברה טובה יותר ועתיד טוב יותר לכולנו".
על מקבלי.ות האות:
אות מפעל חיים:
ג'סיקה נבו: סוציולוגית ילידת ארגנטינה, חוקרת עצמאית של מודלים אלטרנטיביים של צדק, פעילה חברתית ופמיניסטית ופעילת שלום מזה עשרות שנים. במהלך השנים הפכה להיות אחת המומחיות ב"צדק מעברי" ו"צדק מאחה" בישראל, הן בהקשר של אלימות נגד נשים והן בהקשר של הנכבה והסכסוך הישראלי-פלסטיני, על בסיס המחקר והלמידה על ועדות אמת וטריבונלים בעולם.
כמנהלת מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בחיפה, ג'סיקה פיתחה את מערך הסיוע והליווי בערבית. כמו כן היתה מהמייסדות של "נשים בשחור" בחיפה, ופעלה בארגוני החברה האזרחית כגון ניצני שלום, בת שלום, זוכרות, קואליציית נשים לשלום, קו לעובד ועוד. מייסדת "הטריבונל. בית דין עממי אלטרנטיבי לפשעים נגד נשים" – פרויקט חדשני שמובילות נשים נפגעות אלימות בעצמן ומטרתו להוות פלטפורמה חלופית לצדק החסר שמערכת המשפט הקיימת אינה מסוגלת לתת לנשים.
גדי אלגזי: היסטוריון ופעיל פוליטי וחברתי, יוזם ומשתתף בשורה ארוכה של מאבקים לקידום זכויות האדם לאורך השנים. החל מ-1976 סייע בפעולת הליגה לזכויות האדם, וב-1979 היה בין מארגני "מכתב השמיניסטים" של תלמידי תיכון שסירבו לשרת בשטחים הכבושים, ועשה עשרה חודשים בבתי כלא צבאיים. כסטודנט היה פעיל במסגרת קבוצת קמפו"ס בייזום פעולות מחאה משותפות משני צידי הקו הירוק ובתנועת המחאה נגד מלחמת לבנון הראשונה, וכן במסגרות שמאל שונות. בהמשך נמנה עם מייסדי ארגון "תעאיוש – שותפות ערבית-יהודית", ותנועת "תראבוט–התחברות", שביקשה לאגד גברים ונשים הנאבקים למען צדק ושוויון בהקשרים חברתיים שונים ומול דפוסי דיכוי שונים. הוא השתתף במאבקים למען העסקה הוגנת, נגד הפרטת שירותים חברתיים, נגד הריסות בתים, למען דיור ציבורי, ובנושאים רבים נוספים. במסגרת עיסוקו בשנים האחרונות בהיסטוריה חברתית של ישראל הוא מתמקד בעיצוב דפוסי אי-שוויון, בתהליכי נישול וקולוניזציה ובהתמודדות איתם, בעיקר מצד פלסטינים ומזרחים.
אות דור העתיד:
ח'ולוד מסאלחה: אשת תקשורת ופעילה בתחום זכויות עיתונאים, עורכת האתר "בוקרא" ומנהלת מרכז אעלאם – המרכז הערבי לחירות המדיה. בתפקידיה השונים בתחום התקשורת פעלה ופועלת למען שמירה על חופש הביטוי, ועל תנאי העסקתם וביטחונם האישי של הכתבים והעיתונאים. פועלת לשינוי דפוסי השיח בסיקור של החברה הערבית – הן בתקשורת בעברית והן בתקשורת בערבית – מתוך תפיסה של התקשורת בכלל, ושל התקשורת הערבית בישראל בפרט, ככלי משפיע שבכוחו לקדם שינויים חברתיים. בשנתיים האחרונות מקדמת פרויקט חדשני שמטרתו שינוי השיח והטמעת מושגים חדשים בשפה התקשורתית בסיקור אלימות נגד נשים בתקשורת הערבית בישראל.
コメント