נוכחות סניגור בחקירה של חשודים קטינים או חשודים עם מוגבלות
- taldahan0
- 9 ביולי
- זמן קריאה 2 דקות

הצעת חוק חדשה מבקשת להסדיר זכות לנוכחות עורך דין בעת חקירה של קטינים ושל אנשים עם מוגבלות שכלית ונפשית הנחקרים כחשודים ואינם זכאים להיחקר על ידי חוקרי ילדים או חוקרים מיוחדים. ההצעה נובעת ממסקנות ועדת דנציגר למניעת הרשעות שווא, שהצביעה על רמת סיכון גבוהה להודאות כוזבות בקרב אוכלוסיות אלו, בשל גילם או מצבם הנפשי או השכלי של החשודים. הההצעה היא חשובה ומבורכת, אולם היא מחריגה עבירות מסוימות מהזכות לנוכחות סניגור. בנוסח הנוכחי של ההצעה מוחרגות עבירות ביטחון, ובמהלך הדיונים בוועדה עלו הצעות להחריג עבירות נוספות הנוגעות לארגוני פשיעה ועבירות נשק. מרבית החשודים בעבירות אלו הם פלסטינים, רבים מהם קטינים.
בפנייה ששלחנו לוועדת החוקה טענו עורכות הדין ניצן אילני ודבי גילד-חיו כי אין בסיס ענייני להחרגת עבירות ביטחון מהחוק, להפך: דווקא חשודים בעבירות חמורות ומסוכנות או כאלה המעוררות עניין ציבורי נמצאים בסיכון מוגבר למסירת הודאות שווא, ועל כן זקוקים יותר להגנות שמקנה החוק. כלומר, הרציונל העומד בבסיס הצעת החוק, שהוא הרצון למנוע הודאות שווא, חל ביתר שאת כאשר מדובר בקטינים ובאנשים עם מוגבלות נפשית או שכלית החשודים בעבירות ביטחון. טענו כי החרגת עבירות ללא הצדקה עניינית, ובפרט כשמחריגים אך ורק עבירות שרובם המכריע של החשודים בהן הם פלסטינים, מהווה אפליה אסורה ופוגעת בזכויותיהם החוקתיות של החשודים בהליך הפלילי, וכן באינטרס הציבורי של מניעת הודאות שווא.
עוד נטען בפנייה כי החוק ייצור בפועל ויעגן בחקיקה שני מסלולי חקירה פלילית נפרדים לחשודים קטינים או עם מוגבלות נפשית או שכלית: חשודים במרביתן של העבירות יזכו לנוכחות סניגור בחקירה ולהגנות הכרוכות בכך, ואילו חשודים בעבירות ביטחון (ויתכן שבעבירות נוספות אשר מרבית החשודים בהן הינם פלסטינים) לא יזכו לכך, ויהיו חשופים לאמצעי חקירה פסולים ולפגיעה בזכויותיהם. בכך, תורמת ההצעה למגמת יצירתן של שתי מערכות שיטור ואכיפה נפרדות, ליהודים ולפלסטינים, עליה התרענו בדוח "שתי משטרות לשני עמים".
פניית האגודה לזכויות האזרח לוועדת החוקה, 9.7.2025
גם היום נדרוש ונזכיר: 🛑 די להרג ולהרעבה בעזה 🛑 די להפקרת החטופים 🛑 לסיים את המלחמה. עכשיו.