top of page

הקורונה ואנחנו - הנגשת מידע ושירותים לציבור הערבי

לרשימה המלאה של פעילויות האגודה לזכויות האזרח בתקופת משבר הקורונה לחצו כאן.



25.8.2021: פנינו לשר הבריאות, לשרת החינוך ולאלוף פיקוד העורף וביקשנו להנגיש את החיסונים לנגיף הקורונה לתושבי הכפרים הבלתי מוכרים בנגב באמצעות ניידות חיסון או עמדות קבועות בכפרים. עוד ביקשנו להציב עמדות לבדיקות סרולוגיות עבור ילדים תושבי הכפרים.


15.2.2021: פנינו למנכ"ל משרד הבריאות ולפרויקטור הקורונה, בדרישה להנגיש לערבית את האפשרות להוצאת תעודת מתחסן ותעודת מחלים באתר משרד הבריאות.


4.8.2020: עתרנו לבג"ץ נגד משרד הפנים, משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת בדרישה לפתוח מרכזי טהרה למתים מקורונה בחברה הערבית. מאז פרוץ הקורונה הוקמו ארבעה מרכזי טהרה – ליהודים בלבד. בחברה הערבית יש מרכז טהרה אחד בלבד, המשרת אך ורק נפטרים מאום אלפחם. שאר הנפטרים הערבים נקברים בלי אפשרות לרחצת הגופה ולהכנתה לקבורה בצורה מכבדת והולמת, דבר שגורם לכאב גדול נוסף למשפחות הנפטרים. ב-9.8.2020 פנינו בנושא לוועדת הקורונה בכנסת.


21.7.2020: פנינו שוב לשירות התעסוקה, יחד עם ארגון העובדים מען, וביקשנו שוב לאפשר לפונים להגיש את טופס ההתייצבות בשפה הערבית או להעניק להם שירות טלפוני למילוי הטופס, לתת שירות במוקד הארצי בשפה הערבית ולתרגם את ההודעות השוטפות באתר לערבית.

בעקבות פנייה דומה שלנו ב"גל הראשון" של הקורונה תורגם הטופס המקוון להתייצבות לשפה הערבית, אך עדיין אי אפשר היה למלא אותו בערבית. שירות התעסוקה נעזר בסטודנטים שסייעו לתושבים בירושלים המזרחית למלא את הטפסים, אך הפרויקט הסתיים בסוף אפריל. השירות הודיע כי יתגבר את המוקדנים דוברי הערבית במוקד הטלפוני כדי שיעזרו במילוי הטפסים, אך מבדיקה שערכנו עולה שבמוקד לרוב אין תשובה, וגם כשיש – אין שירות זמין בשפה הערבית.



15.7.2020: פנינו למוסד לביטוח לאומי בדרישה לפתוח באופן מידי את הסניפים ונקודות השירות ביישובים הערביים-בדוויים בנגב. קבלת הקהל ביישובים אלה לא חודשה לאחר שהופסקה במרץ 2020, במהלך ההתפרצות הראשונה של מגיפת הקורונה, בעוד שביישובים היהודיים הסמוכים חזרו הסניפים לפעול. הדגשנו את האפליה של האזרחים הערבים-הבדווים ואת הפגיעה בזכותם לכבוד ובזכותם לקיום בכבוד. דרשנו גם לאפשר לקבוע תורים באמצעות הטלפון ולא רק דרך אתר האינטרנט.



25.6.2020: פנינו פעם נוספת למשרד המשפטים בדרישה לעצור את הריסות הבתים ופעולות האכיפה בשל עבירות בנייה על רקע משבר הקורונה. ב"גל הראשון" של הקורונה דרישתנו התקבלה (ראו בהמשך), אולם עם הרגיעה בהתפשטות המגפה חלה עלייה מסיבית בפעולות האכיפה. במכתבנו הבהרנו שמשבר הקורונה לא הסתיים, ועל כן התחייבותו של משרד המשפטים להתאים את מדיניות האכיפה של דיני התכנון והבנייה למצב החירום צריכה להמשיך ולחול גם בתקופה הקרובה.

סימן V

10.5.2020: בעקבות פנייתנו (26.4.2020) למשרד הבריאות בבקשה לפרסם נתונים אודות חולי קורונה לפי לאום בערים מעורבות וביישובים מתחת ל-5,000 איש, החל המשרד לפרסם נתונים על התחלואה ביישובים שבהם מעל 2,000 תושבים.


5.5.2020: פנינו למשרדי הפנים והבריאות בדרישה להקים מתקני טהרה לנפטרים מקורונה בחברה הערבית (מוסלמים, דרוזים ונוצרים). עד כה הוקמו 4 מרכזים ברחבי הארץ עבור האוכלוסייה היהודית בלבד.

סימן V

פנינו (31.3.2020, 7.4.2020, 22.4.2020) למשרד הבריאות בדרישה לפרסם את מסלולי חולי הקורונה הערבים באתר משרד הבריאות בערבית ובעברית, ולפרסמם גם במפת החשיפה המקוונת של משרד הבריאות. בשל המחסור במידע על מסלולים של חולי קורונה מכפרים וערים ערביות וצירושלים המזרחית, תושבים רבים שהיו חשופים אליהם אינם מודעים לכך שהם צריכים להיות בבידוד, ואינם זכאים להיבדק בבדיקת קורונה. טענו כי אי פרסום המסלולים בזכות הציבור לדעת ובזכויותיו לבריאות ולחיים. כמו כן, התנהלות זו מסכנת את החברה הישראלית בכללותה, ואת החברה הערבית בפרט. בעקבות פניותינו חל שיפור מסוים, אך לא מספיק, בפרסום המידע.


6.4.2020: בהמשך לפנייותינו הקודמות (24.3.2020 , 26.3.2020) בעניין ההתאמות שנעשו במינהל הדואר עבור המשתייכים לקבוצות סיכון בתקופת הקורונה, פנינו בשיתוף עם עמותת סיכוי למינהל הדואר ודרשנו להנגיש את השירותים לחברה הערבית. דרשנו שמידע על מתן השירותים יפורסם גם בערבית, ושמסירת הכרטיסים הנטענים תותאם גם ליישובים הערביים, שברבים מהם אין כתובות מסומנות, ותעשה באמצעות דואר שליחים.


1.5.2020: הצטרפנו למכתב ארגונים הקורא לשר הפנים ולשר הבריאות למצוא פתרונות בידוד הולמים לנשים בחברה הבדואית.

סימן V

7.4.2020: פנינו יחד עם הקליניקה לזכויות החולה במכללה למנהל לקופות החולים ולרשת סופרפארם בדרישה לספק את השירות של משלוחי תרופות עד הבית באמצעות מרשם אלקטרוני גם ביישובים ערביים. מדיניות המשלוחים של רשת סופרפארם אינה כוללת הגעה לישובים ערביים כלל. בפנייה נכתב כי הדבר המהווה אפליה באספקת מוצרים, שיש לה משנה חשיבות בתקופה הנוכחית, המקשה על אוכלוסיות בסיכון – מבוגרים וחולים כרוניים – לרכוש תרופות חיוניות.

ב-21.4.2020 נענינו מטעם חברת סופרפארם כי היא מבצעת משלוחים ליישובים ערביים גדולים, וכי ביישובים אחרים אפשר להעזר במתנדבים מעמותות שונות. עוד נכתב כי הם פועלים להרחיב את השירות. מבדיקה שלנו עולה כי החברה אכן הוסיפה כעשרה ישובים ערביים לאלה הנכללים במדיניות למשלוח תרופות מרשם. לא די בכך, אך זו התחלה. אנו נמשיך לעקוב.


29.3.2020: פנינו למשרד הבריאות בעקבות פרסומים אודות היעדר כמעט מוחלט של בדיקות לגילוי נגיף קורונה בחברה הערבית. עד כה דווחו רק 38 מקרי הידבקות של אזרחים ערבים, בעוד מספר המקרים המאובחנים עומד על 3,865 איש ואישה. דרשנו בין היתר להקצות את המשאבים המתאימים לגילוי מקרי הידבקות בחברה הערבית, בשים לב לקבוצות אוכלוסייה ייחודיות שגם בימים שגרתיים סובלות מהפליה קשה בשירותי הבריאות, ובהן תושבי הכפרים הבלתי מוכרים ותושבי ירושלים המזרחית.


25.3.2020: פנינו אל מנכ"ל משרד הבריאות בדרישה לפתוח מתחמי "דרייב אין" לבדיקת קורונה (מוקדי "היבדק וסע") גם בערים ערביות, נוסף על המוקדים בבאר שבע, תל אביב, ירושלים וחיפה. טענו כי מצב שירותי הבריאות בפריפריה הצפונית והדרומית גרוע בהרבה מהמרכז, במיוחד בערים הערביות, וכי בהחלטה על פריסה של מוקדים לבדיקת נגיף הקורונה חייבים לקחת בחשבון את הפערים הכלכליים, החברתיים והגיאורפיים.

סימן V

18.3.2020: פנינו לתאגיד השידור הציבורי בדרישה להנגיש את מהדורת החדשות המרכזית לדוברי ערבית בזמן אמת – בין אם באמצעות כתוביות לערבית או באמצעות התאמת מהדורת החדשות בערבית למקבילתה בעברית, בהיקף ובתכנים. עוד ביקשנו להנגיש לערבית את הודעות ראש המשלה ובכירי משרד הבריאות לערבית, אמהרית ורוסית כמתחייב מהוראות חוק השידור הציבורי.

נפלנו על אזניים קשובות. כבר למחרת הורחבה מאוד מהדורת החדשות בערבית של התאגיד. כתבים יצאו לשטח ופרשנים התייצבו באולפן, ודברי ראש הממשלה ושר הבריאות שודרו בשידור ישיר עם תרגום שוטף וכתוביות בערבית. הרייטינג, כך דווח לנו, זינק בהתאם. נמשיך לעקוב.

סימן V

17.3.2020: פנינו לשירות התעסוקה ולמוסד לביטוח לאומי, יחד עם ארגון מען, בדרישה לתרגם לערבית טפסים מקוונים שאנשים נדרשים למלא כדי לקבל דמי אבטלה, ולאפשר לפונים למלא טפסים אלה בערבית. העדר טפסים מקוונים לדמי אבטלה ורישום ראשוני בשירות התעסוקה בשפה הערבית פוגע בזכות לקיום בכבוד של עשרות אם לא מאות עובדים, אזרחים ותושבים ערבים, ובאופן מיוחד תושבי ירושלים המזרחית, אשר נכפתה עליהם חופשה ללא תשלום בעקבות התפשטות הקורונה. בתשובה נמסר לנו כי שירות התעסוקה הכשיר סטודנטים מתנדבים שיעזרו לתושבים למלא את הטפסים, וכי השירות יגדיל את מספר המוקדנים דוברי הערבית. אנו ממשיכים לעקוב.





Comentarios


bottom of page